Duitse militaire post Kruiske

Beschrijving

Halfondergrondse betonnen militaire constructie opgetrokken achter het schoolgebouw van de voormalige 'Heilige Familieschool' op het gehucht 't Kruiske, ten noordoosten van Moorslede, net ten zuiden van het gehucht Vierkaven. Het gehucht Kruiske ligt op een noordelijke uitloper van het plateau van Moorslede.

Historiek

Tussen ’t Kruiske en Vierkaven werd tijdens de Eerste Wereldoorlog een aftakking van de voormalige spoorlijn Ieper-Roeselare aangelegd en werden diverse militaire constructies opgetrokken. De desbetreffende bunker maakte deel uit van de 'Keiberg-Moorslede-Riegel', die hier vanaf de winter van 1917/1918 langs de Roeselaarsestraat werd aangelegd. Eind september 1918, tijdens het geallieerde Bevrijdingsoffensief, blijkt dat de Duitsers de 'Flandern I Stellung' bezetten met talrijke mitrailleurs, waardoor de geallieerde opmars sterk gehinderd werd. De 'Flandern I Stellung' werd voor het eerst doorbroken ter hoogte van Vierkaven, meer bepaald op 30 september 1918. Tijdens de Tweede Wereldoorlog schuilden kinderen en leraars van het schooltje in de bunker. Een tweede bunker iets verderop in de Kruiskedreef gelegen, is afgebroken. Met het puin lieten de zusters een Lourdesgrot optrekken, die nu ook verdwenen is.

Beschrijving

De betonnen constructie heeft een min of meer rechthoekig grondplan van 840 x 740 centimeter, behalve de noordelijke hoek die uitspringt. De constructie is nu grotendeels overgroeid met klimop en steekt ongeveer 140 centimeter boven het grondoppervlak uit. Het beton is gegoten tegen een houten bekisting. Het dak helt lichtjes af in zuidwestelijke richting en de randen van het dak zijn afgeschuind, net zoals de hoeken van de constructie. In de noordoostelijke muur is een borstwering uitgespaard. Vermoedelijk steekt in de uitspringende noordelijke hoek een mangat (kon niet met zekerheid worden vastgesteld). De constructie zou binnenin twee ruimtes bevatten onder gebogen gegolfd plaatijzer.

• Captured German Trench and Operations Maps from the National archives (CD-rom uitgegeven door The Naval & Military Press): Stellungskarte Ieperen, Blatt XXII, 6/10/1917; Stellungskarte Staden, Blatt IV, 17/12/1917.
  • LYBEER R. & BEKAERT G., Van beton… tot Graniet. Stenen getuigen van WO I in Moorslede en Slypskapelle. Moorslede-Slypskapelle 1914-1918, Moorslede, 2008.
  • VANCOILLIE J., Het 4. Armee tijdens de 1ste fase van de Abwehrschlacht in Flandern, 28/9/1918 – 13/10/1918, in: Shrapnel, september 2008.
  • WEEMAES M., Van de IJzer tot Brussel. Het bevrijdingsoffensief van het Belgisch leger, 28 september 1918, s.d.

Auteurs: Decoodt, Hannelore