Duitse ondergrondse militaire post Peemhut

Beschrijving

Ondergrondse betonnen militaire constructie, nu kelder van de woning Peemhutstraat 1, een huis dat zichtbaar hoger gelegen is. De constructie ligt ten zuidoosten van een kleine heuvel, ten noordwesten van het centrum van Moorslede.

Historiek

Duitse ondergrondse militaire post, in oorsprong teruggaande op een kelder die tijdens de oorlog uitgebreid en met beton versterkt werd. De hoeve werd op Duitse militaire stafkaarten aangeduid met 'Undank 2', op Belgische militaire stafkaarten met 'Ferme de Châteaudun'. Na de Derde Slag bij Ieper lag deze zone op nauwelijks 1500 meter van de frontlijn. Het versterkte gebouw maakte zelf geen deel uit van een stelling, maar lag tussen de 'Keiberg-Riegel' in het zuidoosten, de met prikkeldraad versperde Passendalebeek en de spoorlijn Ieper-Roeselare in het westen en de 'Pottegemsgut-Riegel' in het noordoosten. Het vlakbij gelegen heuveltje ten noordwesten van het gebouw was versterkt met getande loopgraven en prikkeldraad. Vanaf dit heuveltje liep een loopgraaf naar onderhavige constructie. Vermoedelijk betreft dit een commandopost.

Deze regio bij Pottegemsgoed werd tijdens het Geallieerde Bevrijdingsoffensief op 29 september 1918 veroverd. Moorslede was bij de aanvang van het geallieerde Bevrijdingsoffensief (28 september 1918) gelegen in de sector van de Groepering Zuid. De eerste dag van het Bevrijdingsoffensief was de eerste verdedigingslijn van de zogenaamde 'Flandern II Stellung' veroverd tussen Spriet en Beselare, maar op hoogtes zoals bij Passendale bleven de Duitsers domineren. Op 29 september werden de hoogtes bij Moorslede en Keiberg aangevallen door de Groepering Zuid en het Britse Tweede Leger. Hierbij diende de West-Vlaamse heuvelrug afgedaald te worden, om vervolgens op te rukken naar de hoogte bij Moorslede. Mitrailleurs, opgesteld aan de rand van het dorp en de hoogte maakten er een levensgevaarlijke opdracht van. Rond 11u15 kon het Belgische 17de linieregiment met de Britse 9de Infanteriedivisie Keiberg veroveren. Pas om 16u30 kon het dorp Moorslede ingenomen worden, na hardnekkige weerstand van de vijand. Die avond was de baan Menen – Roeselare in de omgeving van Sint-Pieter bereikt.

Beschrijving

Het betreft een vooroorlogse kelder die met beton is versterkt en uitgebreid tot een dubbel zo grote constructie. Het beton is gegoten in een houten bekisting. De betonnen constructie telde twee ingangen, die nu gedicht zijn. Naar verluidt waren er twee openingen in de noordoostelijke muur, waarvan er één zichtbaar gebleven is: de opening versmalt naar buiten toe. Het plafond van de oorspronkelijke kelder bestaat uit een troggewelf. In één binnenmuur is een opening gemaakt, waardoor de ronde wapening van het beton zichtbaar is.

• Brussel, Koninklijk Legermuseum: Collectie militaire stafkaarten W.O. I, Ypres (Plan Directeur Armée Belge), 5/9/1918.
  • Mapping the front. German maps. Military mapping 1914-1918: Great War Trench Map DVD Collection (The Western Front Association in association with the Imperial War Museum), 2010: Geluveld-Süd, 14/4/1918; Stellungskarte Ieperen-Süd, 1/9/1918.
  • Mapping the Front: Ypres. British mapping 1914-1918: Great War Trench Map DVD Collection (DVD uitgegeven door de Western Front Association, in association with the Imperial War Museum, 2008): D.11 to K.4. Detailed target map, 6/11/1917.
  • LYBEER R. & BEKAERT G., Van beton… tot Graniet. Stenen getuigen van WO I in Moorslede en Slypskapelle. Moorslede-Slypskapelle 1914-1918, Moorslede, 2008.
  • WEEMAES M., Van de IJzer tot Brussel. Het bevrijdingsoffensief van het Belgisch leger, 28 september 1918, s.d.

Auteurs: Decoodt, Hannelore