Duitse militaire post Strooiboom

Beschrijving

Betonnen militaire post, nu gelegen tegen/in de garage van de woning Strobomestraat 3, op het gehucht Strooiboom, ten zuidwesten van Slijpskapelle.

Historiek

Duitse militaire post, opgetrokken langs de 'Artillerie-Schutz-Stellung'. Deze stelling, vanaf de winter van 1917/1918 ook aangeduid met 'II. Stellung', was parallel met, op zo’n twee kilometer ten oosten van de beruchte 'Flandern II Stellung' (1917) aangelegd. Gaandeweg verschenen meerdere rijen prikkeldraadversperringen met vele betonnen constructies. In de omgeving van Strooiboomhoek verscheen nog andere militaire infrastructuur, waaronder barakken, commandoposten voor artilleriedivisies en belangrijke posten voor observatie ten behoeve van de artillerie en een netwerk aan smalspoorwegen.

Deze omgeving werd op 29 september 1918, op de tweede dag van het Geallieerde Bevrijdingsoffensief, ingenomen door het Britse Tweede Leger. De eerste dag van het Bevrijdingsoffensief was de eerste verdedigingslijn van de zogenaamde 'Flandern II Stellung' veroverd tussen Spriet en Beselare. Op 29 september werden de hoogtes bij Moorslede en Keiberg aangevallen door de Groepering Zuid en het Britse Tweede Leger. Rond 11u15 kon het Belgische 17de Linieregiment met de Britse 9de Infanteriedivisie Keiberg veroveren. Die avond was de baan Menen – Roeselare in de omgeving van Sint-Pieter bereikt.

Beschrijving

Halfondergrondse betonnen militaire post met rechthoekig grondplan van 700 op 600 centimeter. Aan straatzijde is de constructie overgroeid met klimplanten. Aan noordoostelijke zijde (in de garage) zijn twee toegangen zichtbaar. Naar verluidt zouden deze leidden tot één ruimte binnenin.

• Zonnebeke, Memorial Museum Passchendaele 1917: Collectie militaire stafkaarten, Map showing progress in the Ypres area, Ed. 6, 10/1917; Abschnitt Moorseele. Nachrichtenmittel im Abschnitt der Div. A., 27/1/1918; Abschnitt Moorseele. Artillerie-Aufstellung der Div. A., 30/1/1918.
  • Captured German Trench and Operations Maps from the National archives (CD-rom uitgegeven door The Naval & Military Press): Stellungskarte Ieperen, Blatt XXII, 6/10/1917; Stellungskarte Ieperen, Blatt XXIV, 7/11/1917.
  • Mapping the front. German maps. Military mapping 1914-1918: Great War Trench Map DVD Collection (The Western Front Association in association with the Imperial War Museum), 2010: Moorseele-Nord, 12/2/1918.
  • Mapping the Front: Ypres. British mapping 1914-1918: Great War Trench Map DVD Collection (DVD uitgegeven door de Western Front Association, in association with the Imperial War Museum, 2008): D.11 to K.4. Detailed target map, 6/11/1917; Belgium, 28 N.E., Ed. 9A, 5/12/1917; Enemy’s supply system, 12/4/1918; Belgium, 28 N.E., Ed. 10A (Local), 11/9/1918.
  • LYBEER R. & BEKAERT G., Van beton… tot Graniet. Stenen getuigen van WO I in Moorslede en Slypskapelle. Moorslede-Slypskapelle 1914-1918, Moorslede, 2008.
  • WEEMAES M., Van de IJzer tot Brussel. Het bevrijdingsoffensief van het Belgisch leger, 28 september 1918, s.d.

Auteurs: Decoodt, Hannelore