Gevel met reclameschildering voor Solo-margarine

Beschrijving

Goed bewaarde reclamemuurschildering voor Solo-margarine, op de zijgevel van een half vrijstaande woning, goed zichtbaar vanop de uitvalsweg van Duffel-centrum naar Mechelen.

De schildering heeft een blauwzwarte achtergrond, met bovenaan in grote, rode, wit omrande letters de merknaam SOLO. Rechts onder de merknaam is in perspectief een kubusvormig pakje Solo-margarine afgebeeld, met de geelwitte verpakking met het rood-blauwe lint, die gebruikt werd tot in 1958, h et jaar waarin overgestapt werd naar een goudkleurige wikkel.

De Fransman Hippolyte Mège-Mouriès (1817-1880) vond in 1869 de zogenoemde 'Oleo-margarine' uit, als langer houdbaar en goedkoper vervangmiddel voor de te dure natuurboter. Zijn product werd overgenomen, verbeterd en gecommercialiseerd door de Nederlandse gebroeders Jurgens, later medestichters van de groep Unilever. In 1895 richtten zij een margarinefabriek op in Merksem, die vanaf 1929 naast de (ondertussen van de markt verdwenen) margarines Axa en Merveille ook Solo-margarine zou produceren voor de Belgische markt.

Solo-margarine is tot op vandaag voor veel gezinnen een huismerk. Van in den beginne kon het merk bogen op een uitgebreid promotie-arsenaal. Al in 1932 verscheen een eerste Solo-receptenboekje, er waren spaaracties, schoolschriftjes en 'publibels' (reclame op gele briefkaarten). Nog opvallendere publieksevenementen, als de Solo Cinema en de Solo Parade droegen bij tot de bekendmaking en de verspreiding. Ook werden er geëmailleerde reclameborden vervaardigd, lichtreclames geplaatst en zijn er meerdere reclamemuurschilderingen geweest, bijvoorbeeld bij de Antwerpse voetgangerstunnel (Sint-Annatunnel) of in de centra van Verviers en Herve, zoals te zien op oude postkaarten.

Momenteel zijn er in Vlaanderen twee reclamemuurschilderingen van Solo bekend. Het exemplaar in Duffel is daarvan veruit het best bewaard. In Gent rest nog een exemplaar op een zijgevel in de Iepenstraat (huisnummer 13-15), dat echter grotendeels verborgen zit onder een overschildering en een recent reclamebord.

• VANHEES B. 2010-2012: De Solo-margarinefabriek in Merksem [online], http://www.retroscoop.com (geraadpleegd op 6 maart 2017).

Auteurs: De Houwer, Veerle