Burgerhuis van 1924

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis van 1924

Beschrijving

Burgerhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak (pannen, nok evenwijdig aan de straat), volgens een bouwaanvraag van 1924 gebouwd in opdracht van Gustaaf Van Damme.

De lijstgevel heeft een parement van rode baksteen in kruisverband met banden in gele baksteen, onder een vernieuwde kroonlijst en op een plint van blauwe hardsteen. Onder de kroonlijst bevinden zich twee bakstenen panelen, ingevuld met een bakstenen, overhoekse muizentand. Enkelhuis met een smalle rechter deurtravee en een brede linker venstertravee, die gemarkeerd wordt door een afgeronde houten erker op een bakstenen borstwering en ondersteund door een simili-console. De erker wordt bekroond met een balkon dat wordt afgesloten door fijn ijzerwerk.

Rechthoekige vensteropeningen, ingevuld met vernieuwd schrijnwerk, onder bakstenen rollagen en op arduinen lekdorpels. Bij de vensters op de begane grond zijn de lekdorpels doorlopend en vormen ze een plintlijst. Het balkonvenster met een centraal deurvenster is gevat in een getrapte omlijsting. De deurtravee is gevat in een rechthoekige nis, aan het bovenvenster en boven de deur bekroond door een bakstenen lijst, ondersteund door klossen in gele baksteen. Rechthoekige deuropening met bewaarde rechthoekige deur, doorbroken door lichten die zijn ingevuld met structuurglas en afgesloten worden door een deurrooster. In de deur bevindt zich een brievenbus. Rechts van de deur bevinden zich een voetschraper en resten van een aansluiting voor een buitenkraantje.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1924/Q/8.
  • Artesis Hogeschool Antwerpen, Opleiding Monumenten– en Landschapszorg, 1ste master, Onuitgegeven nota’s Charlotte Loosen en Maxime Poulain, 2011-2012.

Auteurs: Depuydt, Katrijn