Burgerhuis naar ontwerp van Prosper Buyck

Beschrijving

Burgerhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder een plat dak, volgens een bouwaanvraag van 1924 naar ontwerp van architect Prosper Buyck, in opdracht van Leon Wynen.

De lijstgevel heeft een gecementeerd parement met imitatievoegen in de pui en imitatiebanden op de bovenverdiepingen, op een arduinen plint. De horizontaliteit van de gevel wordt benadrukt door de geprofileerde puilijst en de gevelbeëindiging met een uitkragende, houten kroonlijst op klossen. De bovenverdiepingen zijn gevat tussen twee oplopende pilasters. Op de eerste bouwlaag bevindt zich een gevelbrede, trapeziumvormige erker onder een sterk geprofileerde kroonlijst.

Rechthoekige en korfboogvormige muuropeningen met gedeeltelijk bewaard, houten schrijnwerk, ingevuld met rechthoekig glas in lood. De rechthoekige vensters op de bovenste verdieping zijn gevat in een geriemde, segmentboogvormige omlijsting. Het venster op de begane grond bewaart zijn oorspronkelijk houten rolluik. Links van de deuropening bevindt zich een aansluiting voor een buitenkraantje, rechts een voetschraper.

De begane grond is volgens het bouwplan opgebouwd volgens de traditionele indeling van een enkelhuis met een ingang, vestibule en trappenhuis die aan de rechterzijde worden geflankeerd door een eetplaats en keuken. Naast de koer bevindt zich het washuis.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1924/Q/20.
  • Artesis Hogeschool Antwerpen, Opleiding Monumenten– en Landschapszorg, 1ste master, Onuitgegeven nota’s Charlotte Loosen en Maxime Poulain, 2011-2012.

Auteurs: Depuydt, Katrijn