Dokterswoning naar ontwerp van Paul Felix

Beschrijving

Modernistische dokterswoning met bovengrondse garage, volgens een bouwaanvraag van 1963 naar ontwerp van architect Paul Felix in opdracht van Jozef Meirsman.

Kenmerkend voor architect Felix is de constructieve eerlijkheid en een grote eenvoud en soberheid in zijn architectuur. De rijwoning, onder een zadeldak ('natuurrode' pannen, nok evenwijdig met de straat) heeft een parement van wit geschilderde baksteen (volgens het bouwplan gebroken wit) in halfsteensverband op een heel lage arduinen plint. Doorlopende, platte banden van witte, gladde beton lijnen de drie bouwlagen af waarvan de bovenste platte band is uitgewerkt als een licht uitkragende kroonlijst. De lijstgevel wordt doorbroken door rechthoekige, brede muuropeningen, volgens de bouwaanvraag ingevuld met schrijnwerk in roodbruin hout (vandaag bruin geschilderd). Centraal op de eerste bouwlaag bevindt zich een licht uitspringende, rechthoekige, houten erker. Rechts van de erker is de gevel doorbroken door een inpandig balkon met twee houten balken als balkonafsluiting.

Volgens het bouwplan geeft de centraal gelegen toegangsdeur uit op een inkomhal met trappenhuis en toilet. Rechts van de inkom is er een wachtkamer. Achter het trappenhuis bevindt zich de consultatieruimte en een patio. Achter de garage aan de linkerzijde van de straatgevel is er een verwarmingsruimte, verscheidene opslagruimtes voor wijn en tuingerief, en aansluitend op de consultatieruimte een donkere kamer. Op de eerste verdieping bevinden zich aan de straatgevel een slaapkamer, een studio en een keuken. De centraal gelegen trappenhal en vestibule geven uit op een toilet en badkamer. Aan de tuinzijde bevindt zich de living met een terras.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1963/G/9.
  • Artesis Hogeschool Antwerpen, Opleiding Monumenten– en Landschapszorg, 1ste master, Onuitgegeven nota's Charlotte Loosen en Maxime Poulain, 2011-2012.

Auteurs: Depuydt, Katrijn