Reclameschildering BP Motor Spirit - l'Alliance Anvers

Reclamemuurschildering voor BP Motor Spirit op de zijgevel van een halfvrijstaande rijwoning.

De rechthoekige reclamemuurschildering heeft een effen blauwe achtergrond en een witte omkadering. Bovenaan staat in witte hoofdletters 'MOTOR SPIRIT'. In de linkerhoek onderaan, tot op twee derde van de hoogte, is in perspectief een kubusvormige, gele jerrycan te zien met vooraan en links opzij in zwarte letters 'B.P.'. Rechts onderaan, door een witte lijn gescheiden van 'MOTOR SPIRIT' staat, eveneens in witte hoofdletters, 'L' ALLIANCE ANVERS' te lezen. Onder de reclamemuurschildering, nog moeilijk leesbaar, staat de tekst 'Publicité Rossel & Nille Bruxelles'.

British Petroleum (BP) is tot op vandaag een wereldbekend petroleumconcern. Minder bekend is misschien dat BP pas in 1954 als officiële naam van het bedrijf werd ingevoerd. De naam British Petroleum bestond wel al eerder.

BP ontstond uit de Anglo Persian Oil Company, die in 1909 opgericht werd in het Verenigd Koninkrijk, als opvolger van onder meer de Burmah Oil Co., die in 1901 gedurende 60 jaar een concessie had verworven om op Perzisch grondgebied petroleum, asfalt en 'ozokerith' (een soort minerale was) te zoeken en te exploiteren.

In de 'Oil and petroleum manual' uit 1923 staat bij de Anglo Persian Oil Company te lezen dat zij in België een distributiebedrijf onder de naam 'L'Alliance Société Anonyme' had opgericht - vandaar dat ook deze naam op de reclameschildering voorkomt. Het is vooralsnog onduidelijk wat de precieze oprichtingsdatum van dit bedrijf was. BP claimt in ieder geval een aanwezigheid op Belgische bodem sinds 1909. Een fabriekssite van L'Alliance bleef bewaard in Petroleum Zuid in Antwerpen. Onderzoek daar heeft uitgewezen dat L'Alliance reeds voor de Eerste Wereldoorlog in Antwerpen gevestigd was, eerst aan de Bredabaan, later op Kipdorp.

De reclamemuurschildering toont de afbeelding van een jerrycan. Voor de uitbouw van netwerken van benzinestations of benzinepompen werd benzine immers verkocht in '2 gallon cans'. In het Verenigd Koninkrijk verschijnt de moderne benzinepomp in BP-advertenties in 1927. Voordien werd de jerrycan afgebeeld. Hoewel op het Europese continent mogelijk iets trager een netwerk van benzinepompen tot stand kwam, lijkt een datering van de jaren 1920 voor deze schildering dus niet onwaarschijnlijk.

L'Alliance Anvers blijft zeker tot in de jaren 1950 adverteren, onder andere voor de BP Aviation Service. Naast reclamemuurschilderingen is er van BP Motor Spirit en L'Alliance Anvers ook een affiche bekend, waar de letters BP niet alleen staan voor British Petroleum maar ook voor 'Benzine Parfaite' - in reclames uit het Verenigd Koninkrijk gebruikt men 'Best Possible'. De benaming Motor Spirit, tot slot, werd indertijd gebruikt voor benzine omdat één bedrijf, Carless, Capel & Leonard, de benaming 'Petrol' beschermd had.

De reclamemuurschildering voor BP Motor Spirit kwam op verschillende plaatsen in ons land voor in zeer vergelijkbare vorm. Ten tijde van de inventarisatie zijn met zekerheid exemplaren in Dendermonde en Mechelen vastgesteld, het laatste echter grotendeels verborgen onder een modern reclamepaneel. In 2012 werd door een particulier een exemplaar gefotografeerd in Sclessin. Mogelijk bleven nog exemplaren bewaard in Eeklo, Gentbrugge, Ninove, Nijvel en Hannut. Twee (verdwenen) reclamemuurschilderingen in Middelkerke en Brugge toonden een latere BP-reclame met benzinepomp.

• Informatie verkregen van de heer Phil Easdown, beheerder van http://vintagegarage.co.uk/ (20 november 2013).
  • http://www.delcampe.be factuur L'Alliance Anvers (geraadpleegd op 2 december 2013).
  • http://www.delcampe.net/ briefomslag L'Alliance Anvers (geraadpleegd op 2 december 2013).