Burgerhuis met stal

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis met stal

Beschrijving

Architect Albert Arnou diende in 1884 twee bouwdossiers in voor de bouw van een burgerhuis met een achterliggende stal in naam van de "Naamlooze Bouwmaatschappij van het Oosten van Antwerpen", de bouwmaatschappij die de ontwikkeling van Zurenborg tot doel had. Arnou drukte als investeerder, als ontwerper en als aandeelhouder van de in 1886 opgerichte bouwmaatschappij "Société anonyme pour la construction de maisons bourgeoises" een belangrijke stempel op de wijk Zurenborg. Hij bouwde huizen in neoclassicistische en in eclectische stijl, telkens met een verzorgde en fantasierijk uitwerkte façade die de reeksbouw overstijgt.

Deze grote woning van vier traveeën en twee en een halve bouwlaag onder zadeldak, springt in het oog door de aparte indeling van het poortrisaliet in de linker travee. Boven de segmentbogige poortopening tekende Arnou een halfrond bovenlicht op rechte latei. Op de tweede bouwlaag volgt een deurvenster met breed balkon met ijzeren leuning en een vierkant zoldervenstertje. De rij vierkante zoldervensters zijn uitgewerkt als fries onder de kroonlijst. De bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel heeft verder de standaardelementen van het eind-19de-eeuwse neoclassicistische burgerhuis: hardstenen plint met kelderopeningen, kordonlijst en doorlopende onderdorpels, houten kroonlijst, rechthoekige vensteropeningen. Schrijnwerk vervangen.

Achterin het L-vormige perceel, een bakstenen paardenstal in neo-Vlaamserenaissance-stijl, de bouwstijl die toen gangbaar was voor paardenstallen.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1884#50, 1884#441.