Neoclassicistisch samenstel van twee huizen

Beschrijving

In de Stierstraat is zowel een neoclassicistische als een eclectische huizenrij bewaard, ononderbroken door nieuwbouw of zware verbouwingen. Zo is er de huizenrij van vijf eenvoudige neoclassicistische burgerhuizen in het begin van de straat, op nummers 1-9, wellicht allemaal daterend uit het begin van de 20ste eeuw.

De eerste twee huizen op nummers 1-3 werden in 1903 als samenstel ontworpen door de Borgerhoutse aannemer L. Schilders voor Joseph De Laet, wonende op de Dageraadplaats 28. Het gaat om twee identieke woningen met goed bewaarde gevels die perfect beantwoorden aan de standaarden van de neoclassicistische burgerwoning op het einde van de 19de en het begin van de 20ste eeuw in Antwerpen. De huizen tellen drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldaken en hebben bepleisterde en witgeschilderde lijstgevels. Houten kroonlijst op klossen, hardstenen plinten met lage keldergaten, kordonlijsten en doorlopende onderdorpels, regelmatig geplaatste rechthoekige muuropeningen, imitatievoegen op de begane grond, vensteromlijstingen met versierde sluitstukken op de verdiepingen. Het schrijnwerk is grotendeels bewaard, met uitzondering van de ramen van nummer 3.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1903 # 714.