Opbrengsthuizen voor Emile Geelhand-Moretus

Beschrijving

Dit samenstel van twee identieke, spiegelende woningen werden in 1884 ontworpen door architect Victor Durlet voor Emile Geelhand-Moretus. Emile Geelhand-Moretus, gehuwd met Zoë Moretus, was één van de allerrijksten van het land en bekleedde een waaier aan officiële functies. De families Geelhand en Moretus waren beide nauw betrokken bij de ontwikkeling van de wijk Zurenborg. Beide adellijke families waren door verwantschappen met andere families van grondbezitters betrokken, en drukten als aandeelhouders bij de betrokken bouwmaatschappijen, en als opdrachtgevers voor opbrengstwoningen, een belangrijke stempel op de wijk. Zelf woonde het echtpaar in Landhuis Dennenburg in Kapellen.

Victor Durlet werd als architect gekozen. Durlet is rond 1900 actief als architect in de dan in ontwikkeling zijnde wijken van Antwerpen, waar hij voor talrijke opdrachtgevers opbrengsteigendommen bouwt, altijd voorzien van een eenvoudige, maar zeer verzorgde geveluitwerking. De twee kleine burgerhuizen tellen twee traveeën en twee bouwlagen onder een leien mansardedak met fraai uitgewerkte dakvensters met vleugelstukken en driehoekige frontons. De lijstgevels zijn bepleisterd en witgeschilderd, met houten kroonlijst op klossen en hardstenen plint. De vensteropeningen zijn rechthoekig in de smalle deurtravee en segmentbogig in de bredere venstertravee. Van de balkons die in de venstertravee werden voorzien, is enkel dat van nummer 11 bewaard. Het schrijnwerk is gaaf bewaard bij nummer 13; het schrijnwerk van 11 dateert van begin 20ste eeuw; glas-in-lood-bovenlicht.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1884 # 1103.
  • POSSEMIERS J. 1991: De voorstad groeit. Antwerpen, Zurenborg, 1900. Een bouwmaatschappij creëert haar wereld. Verhandelingen van de Koninklijke Academie voor Wetenschappen, Letteren en Schone Kunsten van België, Klasse der Letteren 53, 45.