Samenstel van vier neoclassicistische rijhuizen

Beschrijving

Deze vier woningen werden in 1890 getekend door architect Albert Arnou voor Jules Louis Beeckmans de West-Meerbeeck (Antwerpen, 1850-Antwerpen, 1929), gehuwd met Anna Marie Louise Barbe Pouppez de Kettenis de Hollaeken (Mechelen, 1854-Antwerpen, 1912). Arnou ontwierp ook het grafmonument van de familie Beeckmans de West-Meerbeeck op het Schoonselhof.

Talrijke woningen in Zurenborg werden gerealiseerd door investeerders. In tegenstelling tot andere eind-19de-eeuwse wijken in Antwerpen, was een groot deel van de investeerders afkomstig uit vooraanstaande adellijke families, allemaal door verwantschap en huwelijk met elkaar verbonden. Arnou investeerde ook zelf in seriebouw op Zurenborg, maar was vooral actief als ontwerper voor de "Société anonyme pour la construction de maisons bourgeoises", de bouwmaatschappij die in 1886 werd opgericht om de woningbouw in de wijk te organiseren. Hij was tevens aandeelhouder van deze bouwmaatschappij.

Dit samenstel van vier neoclassicistische burgerhuizen, twee per twee identiek, is een typerend voorbeeld van de ontwerpen die architect Albert Arnou tekende in Zurenborg. Het gaat om bescheiden woningen van twee bouwlagen onder zadeldaken, in een eenvoudige, maar verzorgde neoclassicistische bouwstijl waarbij de decoratie door plaatsing of combinatie afwijkt van de standaardornamentiek. Nummers 18-20, twee traveeën en twee bouwlagen tellend, worden getypeerd door de rechthoekige vensteropeningen bekroond met entablementen op pilasters. Stucdecoratie vrij gaaf bewaard; schrijnwerk deels vervangen. De huizen op nummers 22-24 tellen drie traveeën en twee bouwlagen, en zijn iets hoger dan de andere twee. De begane grond is klassiek opgebouwd, met imitatievoegen en drie rechthoekige muuropeningen. De verdieping wordt centraal verlicht door twee gekoppelde vensteropeningen met tussenzuil, bekroond door een breed driehoekig fronton. Het schrijnwerk is vervangen; stucdecoratie gaaf bewaard.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1890 # 482.