Neoclassicistische stadswoning

Beschrijving

De bebouwing van Zurenborg bestaat uit een groot deel uit bescheiden, kleine stadswoningen voor de middenklasse, hoewel de ontwikkelaars van de wijk door ensembles als dat in de Cogels-Osylei, een ander, meer luxueus beeld wilden scheppen. Een voorbeeld van de bescheiden neoclassicistische basisarchitectuur vinden we op nummer 21, in 1903 gebouwd voor Alphonse Vermeir uit de Draakstraat 2. Het is een stadswoning van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, met een bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel waarin alle details zijn bewaard. Houten kroonlijst op klossen en tandfries, hardstenen plint, kordonlijst en doorlopende onderdorpels, rechthoekige muuropeningen met grotendeels bewaard schrijnwerk, fries met medaillon onder de kroonlijst.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1903 # 661.