Hoeve Klein Terherken

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Klein Terherken

Beschrijving

Gesloten en omgrachte hoeve met kern uit de 18de eeuw. Belangrijk element in een gaaf bewaarde omgeving. Gebouwen in vakwerk en baksteenbouw gelegen rondom het rechthoekig erf. Grondige restauratie is aan de gang.

Ten noorden, inrijpoort met duifhuis onder zadeldak (Vlaamse pannen), geflankeerd door lagere bijgebouwen (bergruimte en stallingen), eveneens onder zadeldaken. Het geheel telt zeven traveeën in stijl- en regelwerk, met gerestaureerde vullingen van cellenbeton. Gesmeed ijzeren windvaan met jaartal 1751, op de nok.

Ten westen, hoog woonhuis van zes traveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen). Voorgevel gedeeltelijk in vakwerk met lemen en bakstenen vullingen, gedeeltelijk in baksteenbouw met mergelstenen banden, het geheel lichtblauw overkalkt. Gepikte bakstenen stoel. Twee houten vensters links; voormalige kloosterkozijnen en een rechthoekige, houten kozijnvenster rechts. Rechthoekige, houten deur met uitgesneden latei, gedateerd 1713 of 1715. Bevestigingsbalkjes van een thans verdwenen kaasrek onder de dakrand. Achtergevel en rechterzijgevel versteend.

Ten zuiden, ruime stal en dwarsschuur van vier (?) traveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen). De herinrichting tot woonhuis is aan de gang. Stijl- en regelwerk met vullingen van cellenbeton, op bakstenen stoel. De oorspronkelijke muuropeningen bleven behouden, doch sommige kregen een andere functie. De achtergevel werd op een ingrijpende manier aangepast.

Ten oosten, recente, bakstenen stallingen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Tweede dwarsschuur behoort niet tot de hoeve doch werd bij de restauratie hier overgebracht.

Achter het woonhuis, ten westen, achteraan in de moestuin, bevindt zich het bakhuis. Twee traveeën in leembouw onder zadeldak (Vlaamse pannen).