erfgoedobject

Neoclassicistisch burgerhuis

bouwkundig element
ID: 215950   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/215950

Juridische gevolgen

Beschrijving

Zeer eenvoudig, maar verzorgd en goed bewaard burgerhuis dat met zijn drie travee├źn en drie bouwlagen en volgens de standaarden afgewerkte neoclassicistische lijstgevel, tot het meest voorkomende type burgerhuis behoort dat eind 19de en begin 20ste eeuw in Antwerpen werd gebouwd. Het huis werd in 1903 gebouwd voor Alphonse Verreckt, wonende in de Provinciestraat 4. De woning telde oorspronkelijk twee bouwlagen, maar werd met een extra verdieping verhoogd, in aansluitende stijl.

Bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel, hardstenen plint, houten kroonlijst op klossen, imitatievoegen op eerste en tweede bouwlaag, regelmatig geplaatste, rechthoekige muuropeningen die op de verdiepingen omlijst zijn, accent op de centrale travee met balkon en entablement boven deurvenster. Houten schrijnwerk van dubbele deur en benedenvensters is bewaard.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1903 # 1165.

Bron     : -
Auteurs :  Hooft, Elise
Datum  : 2013


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Neoclassicistisch burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/215950 (Geraadpleegd op 29-05-2020)