erfgoedobject

Neoclassicistisch burgerhuis

bouwkundig element
ID: 215990   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/215990

Juridische gevolgen

Beschrijving

Burgerhuis in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van J.B. Arsen, naar een ontwerp door de aannemer-bouwmeester Corneille Joseph Kennes uit 1870. Het gebouw is een gaaf en representatief voorbeeld van het type rijwoningen, dat van Kennes bekend is. Tussen de door hem ingediende bouwdossiers in Antwerpen, daterend uit de vroege jaren 1860 tot midden jaren 1890, werden naast talrijke verbouwingen een twintigtal van dergelijke nieuwbouwwoningen voor evenveel opdrachtgevers teruggevonden.

De rijwoning met een gevelbreedte van drie traveeën, omvat een souterrain en drie bouwlagen, onder een zadeldak. Bepleisterd en beschilderd, met een geblokte pui en een arduinen plint, wordt de lijstgevel horizontaal geleed door de geprofileerde puilijst en het klassieke hoofdgestel. Symmetrisch van opzet legt de compositie de klemtoon op de middenas, die ter hoogte van de bel-etage wordt gemarkeerd door een balkon op consoles. De geornamenteerde gietijzeren borstwering is doorgetrokken in de flankerende vensters. Verder bestaat de opstand uit regelmatige registers van rechthoekige deur- en vensteropeningen, op de verdiepingen in geriemde omlijsting, de bovenste met lekdrempel op consoles en onderdorpel. Het houten schrijnwerk van de deur en vensters is bewaard, evenals de deurbel van het type draaiende trekker, en de gietijzeren borstweringen.

De plattegrond beantwoordt aan de klassieke typologie van het burgerhuis, met de keuken in het souterrain, een enfilade van ontvangstruimten geflankeerd door de vestibule en het trappenhuis op de begane grond, privé- en slaapvertrekken op de bovenverdiepingen.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1870#307.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  : 2014


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Neoclassicistisch burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/215990 (Geraadpleegd op 23-02-2020)