Neoclassicistisch burgerhuis

Beschrijving

Burgerhuis in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van de gezusters C. en M. Van Assche, naar een ontwerp door de architect Lievin Van Opstal uit 1872. Representatief voor zijn rijpe oeuvre, kwam de woning Van Assche tot stand op het hoogtepunt van de succesvolle loopbaan van vader Van Opstal, die alleen al in de jaren 1870 meer dan honderd woningen tot stand bracht in Antwerpen, gaande van burgerhuizen als dit tot de meest prestigieuze herenwoningen voor het patriciaat, met een grote concentratie op de verkavelde voormalige krijgsgronden (Spaanse vesten). Ook beide aanpalende woningen werden door de architect ontworpen: het statige hotel Van Dael op de hoek met de Maria-Henriëttalei in 1868, en het gelijkaardige maar minder gave burgerhuis Grewel op nummer 6 later in 1872. Actief van mdden jaren 1840 tot kort voor 1900, liep zijn praktijk vanaf 1880 samen met die van zijn zoon en opvolger Edouard Van Opstal.

De rijwoning met een gevelbreedte van drie traveeën, omvat een souterrain en drie bouwlagen, onder een zadeldak. Bepleisterd en beschilderd, met een geblokte pui en een arduinen plint, wordt de lijstgevel nadrukkelijk horizontaal geleed door waterlijsten en het klassieke hoofdgestel. Symmetrische van opzet legt de compositie de klemtoon op de middenas, die ter hoogte van de bel-etage wordt gemarkeerd door een balkon en entablement op consoles. De geornamenteerde gietijzeren borstwering is doorgetrokken in de flankerende vensters. Verder kenmerkt de opstand zich door regelmatige registers van rechthoekige deur- en vensteropeningen, op de bel-etage in geriemde omlijsting met oren, op de tweede verdieping met onderdorpel. Het schrijnwerk is vernieuwd.

De plattegrond beantwoordt aan de klassieke typologie van het burgerhuis, met een enfilade van ontvangstruimten geflankeerd door de vestibule en het trappenhuis op de begane grond, privé- en slaapvertrekken op de bovenverdiepingen, en de keuken in het souterrain.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1872#99, 1872#310 (nummer 6).