Neoclassicistisch burgerhuis

Beschrijving

Burgerhuis in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van Ed. (?) Vandermeersch, naar een ontwerp door de architect Emile Wauters uit 1872. Het gebouw is representatief voor het vroegst gekende oeuvre van de architect, die volgens teruggevonden bouwdossiers tussen 1870 en eind jaren 1890 een 200-tal huizen realiseerde in Antwerpen. Aanvankelijk was Wauters vooral actief rond het Stadspark, op de Leien, en in de omgeving van Belgiëlei en Lange Leemstraat, waar hijzelf ook woonde. Later verplaatsten zijn activiteiten zich naar de nieuwe wijk Zurenborg, waar hij tientallen seriewoningen bouwde onder meer in opdracht van baron Nottebohm. Wauters was overigens zelf aandeelhouder van de in 1886 opgerichte Société anonyme pour la construction de maisons bourgeoises, die tot doel had de woningbouw in Zurenborg te organiseren. Zijn carrière lang bleef hij burger- en herenhuizen ontwerpen in een conventionele neoclassicistische stijl, waarvan de woning Vandermeersch een vroeg en gaaf voorbeeld is. Een meer pittoreske neotraditionele of neorenaissance vormentaal onderscheidt meerdere van zijn latere realisaties in Zurenborg, waaronder de villa’s in de Transvaalstraat, en de katholieke school in de Grotebeerstraat.

Met een gevelbreedte van drie traveeën, telt de rijwoning een souterrain en drie bouwlagen onder een zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel met geblokte begane grond, rust op een arduinen plint. Horizontaal geleed door de geprofileerde puilijst en de houten kroonlijst op klossen, legt de symmetrische compositie de klemtoon op de middenas. Deze wordt gemarkeerd door balkons met consoles en een gietijzeren hek. Verder bestaat de opstand uit regelmatige registers van rechthoekige deur- en vensteropeningen, op de bovenverdiepingen in geriemde omlijsting met oren en onderdorpel. Twee rankwerkmedaillons sieren de fries van het hoofdgestel. Het houten schrijnwerk van deur en vensters bleef behouden. De plattegrond beantwoordt aan de klassieke typologie van het burgerhuis, met de keuken in het souterrain, en op de begane grond een enfilade van salon, eetkamer en wellicht veranda, geflankeerd door de vestibule en het trappenhuis.