Hoeve

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Diepenbeek
Deelgemeente Diepenbeek
Straat Visserijstraat
Locatie Visserijstraat 27-29, Diepenbeek (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Diepenbeek (actualisaties: 15-10-2007 - 16-10-2007).
  • Adrescontrole Diepenbeek (adrescontroles: 08-11-2007 - 08-11-2007).
  • Inventarisatie Diepenbeek (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hoeve

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Langgestrekte hoeve, van circa 1900, met ordonnantie: woonhuis-staldwarsschuur. Recente restauratie onder leiding van architect J. Van Grimbergen. Acht traveeën onder zadeldak (nok parallel met de straat, Vlaamse pannen). Stijl- en regelwerk met nieuwe witgeverfde vullingen van cellenbeton, op bakstenen stoel. Gepikte stijlen (veertien) en tussenstijlschoren in de tweede travee tegen de derde ankerbalk, in de zesde travee tegen de zesde ankerbalk en twee in de zevende travee tegen de twaalfde tussenstijl. De restauratie heeft de oorspronkelijke muuropeningen geëerbiedigd: twee vensters, twee deuren, waarvan de staldeur thans als venster dienst doet, en een schuurpoort. Het interieur werd gewijzigd, echter met behoud van de oorspronkelijke gebinten. De hoeve doet thans dienst als architectenbureau.

Haaks ertegenover, varkensstal van drie traveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen). Een bakstenen dwarsschuur onder schilddak (Vlaamse pannen), afkomstig uit Achterbroek (Wuustwezel), werd als woonhuis ingericht.

Bron: Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1981

Relaties

maakt deel uit van Diepenbeek

Diepenbeek (Limburg)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.