erfgoedobject

Gedenksteen Eerste Wereldoorlog

bouwkundig element
ID
216007
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/216007

Juridische gevolgen

Beschrijving

De gebeeldhouwde hardstenen gedenksteen herdenkt de gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog. De gedenksteen werd overgebracht van het in 1944 verwoeste gemeentehuis van Merksem, waar het eertijds de pui sierde.

Historiek

De gedenksteen is een relict van het oude gemeentehuis van Merksem (1891-1893, L. en H. Blomme). De gedenksteen met de namen van de gesneuvelden stond bovenaan de trap op de pui van het in 1944 uitgebrande gemeentehuis. Hij was samengesteld uit een plastische omlijsting naar ontwerp van 1919 van de gemeentelijke bouwmeester Jan Van Weert en een gedenkplaat met de namen van de gesneuvelden, deze laatste werd vernieuwd bij de herplaatsing op de begraafplaats. De gedenksteen wijkt enigszins af van het ontwerp bewaard in het archief.

Beschrijving

De hardstenen gedenksteen is opgesteld op een hellende sokkel van baksteen. De plastisch uitgewerkte bekroning bovenaan, ietwat afwijkend van het ontwerp, stelt onderdelen van een militaire uitrusting voor zoals een helm, een gasmasker, koppelriem, vleugels en een toorts en het opschrift "HULDE AAN ONZE GESNEUVELDE HELDEN". Onderaan wordt een liggende brullende leeuw afgebeeld. Op de gedenkplaat prijkt in gouden letters het opschrift: "ZIJ SNEEFDEN VOOR ’S LANDS EER/VOOR KONING EN VOOR VRIJHEID" en de namen van de gesneuvelden uit de Eerste Wereldoorlog.

  • Onroerend Erfgoed, digitaal beschermingsdossier 4.001/10000/2533.1, Oorlogsmonumenten in de provincie Antwerpen, stad Antwerpen en fusiegemeenten (R. Steyaert, 2012).
  • HORIONS L., JACOBS E., STEVENS M. E.A. 1992: Merksemse Nostalgie in Prentkaarten, Antwerpen, 293.
  • VAN SOOM L. 1989: Merksem in 1000 zichten en gezichten, Merksem, 270.

Auteurs: Steyaert, Rita
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Begraafplaats van Merksem

  • Is deel van
    Van Heybeeckstraat


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Gedenksteen Eerste Wereldoorlog [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/216007 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.