Beschrijving

Vrij geïsoleerd pittoresk landelijk gebouwenensemble, goed herkenbaar gebleven in het open omringende landschap als voormalige hoeve met losse bestanddelen in verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldaken. De hoeve klimt in kern op tot het derde kwart van de 19de eeuw, toen volgens het kadasterarchief in 1868 een nieuw huis werd gebouwd in opdracht van landbouwer Judovicus Van Overwaele ter vervanging van een afgebrande woning. Midden twintigste eeuw werd het woonhuis uitgebreid en de stal grotendeels herbouwd, kadastraal geregistreerd in 1953. Het achterin gelegen bakhuis werd gesloopt in 1974. Heden deels gerenoveerd en geaccentueerd door zijn roodgekleurde gevels.

Aan de overzijde van de straat gelegen veldschuur met verluchtingsgaten in de naar de straat gerichte zijpuntgevel. Traditioneel groen gekleurd houtwerk van staldeuren, schuurpoort en lateien.

Zijdelings aan de straat palende boerenwoning tegenover lagere parallelle stalvleugel. Voorerf afgesloten door nieuw houten hekwerk, achtererf omhaagd. Erfgevel woning met dubbelhuisopstand, rechthoekige muuropeningen en aflijnende getrapte daklijst.

• Kadasterarchief Oost-Vlaanderen, mutatieschetsen Zottegem, afdeling II (Oombergen), 1868/3, 1953/36 & 1974/14.

Auteurs: Verbeeck, Mieke