Grot van Lourdes

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Grot van Lourdes

Beschrijving

Beeldbepalende Mariagrot ingeplant in een straatbocht aan een driesprong tegen een verhoogde berm. De kunstgrot zou opgericht zijn in 1954, wellicht in aansluiting met het Mariajaar 1954, ingesteld door de paus ter herinnering aan de 100 jaar tevoren afgekondigde pauselijke bul aangaande de Onbevlekte Ontvangenis van Maria. De constructie getuigt cultuurhistorisch van de sterk doorlevende Mariaverering in de christelijke geloofsbeleving.

Vrij groot uitgewerkte grot van twee niveaus hoog sterk omlijst door groene aanplantingen. Binnenin de benedengrot staan knielbanken opgesteld en hangt een grote paternoster. De toegang is afgesloten door een ijzeren hek met de letters A M (Ave Maria). Bovenop de grot staat een geknield gepolychromeerd beeld van de Heilige Bernadette met kaars in de hand. Rechts daarboven in een nis van de grotconstructie staat een Onze-Lieve-Vrouw van Lourdesbeeld.

Auteurs: Verbeeck, Mieke