erfgoedobject

Eclectisch burgerhuis

bouwkundig element
ID
216018
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/216018

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectisch burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Aan de even zijde van de Grotehondstraat, tussen nummers 10 en 36, is een gave huizenrij van eind-19de-eeuwse, doorgaans neoclassicistische burgerhuizen bewaard, die een zeer goed beeld geven van de oorspronkelijke sfeer in Zurenborg. De huizenrij bestaat uit huizen die voor een privépersoon zijn gebouwd, afgewisseld met kleinschalige reeksbouw van investeerders.

Nummer 18 is een opmerkelijke woning in de rij, ontworpen in 1884 door Ernest Stordiau voor A. Godtsseels, ingenieur van de "Cie d’Assurances L’Escaut", wonende in de Consciencestraat 12 in Antwerpen. Deze verzekeringsmaatschappij is ons bekend door de talrijke brandplaatjes die aan de gevels zijn bevestigd met Neptunus als symbool. De ingenieur laat zich een grote, statige woning bouwen, hoewel ze oorspronkelijk een bouwlaag minder hoog was, en voorzien van een tuitgevel en dakvensters.

De verhoging van de woning in 1899, met een derde bouwlaag afgewerkt met een kroonlijst, liet de oorspronkelijke eclectische, op de neo-Vlaamserenaissance-stijl geïnspireerde bouwstijl, ietwat verloren gaan. Elementen die nog duidelijk refereren naar de fantasierijke aanpak die we van Ernest Stordiau gewoon zijn, zijn de wisselende travee-indeling en het rondbogig bovenlicht van de deur.

Sinds 1899 telt de woning vier ongelijke traveeën en drie bouwlagen, met een witgeschilderde bepleisterde lijstgevel. Segmentboogvensters met opvallende waterlijst met sluitstuk. Accent op de voordeur in brede omlijsting met opvallend bovenlicht. Boven de deur eenvoudig balkon. Schrijnwerk met gedeelde bovenlichten, vermoedelijk daterend van begin 20ste eeuw. Verbouwing van een deel van het souterrain tot garage in 1950.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1885 # 1551, 1899 # 1984, 18 # 26826, 18 # 243327.

Bron     : -
Auteurs :  Hooft, Elise
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Eclectisch burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/216018 (Geraadpleegd op )