Teksten van Eclectisch burgerhuis

Eclectisch burgerhuis ()

Aan de even zijde van de Grotehondstraat, tussen nummers 10 en 36, is een gave huizenrij van eind-19de-eeuwse, doorgaans neoclassicistische burgerhuizen bewaard, die een zeer goed beeld geven van de oorspronkelijke sfeer in Zurenborg. De huizenrij bestaat uit huizen die voor een privépersoon zijn gebouwd, afgewisseld met kleinschalige reeksbouw van investeerders.

Nummer 18 is een opmerkelijke woning in de rij, ontworpen in 1884 door Ernest Stordiau voor A. Godtsseels, ingenieur van de "Cie d’Assurances L’Escaut", wonende in de Consciencestraat 12 in Antwerpen. Deze verzekeringsmaatschappij is ons bekend door de talrijke brandplaatjes die aan de gevels zijn bevestigd met Neptunus als symbool. De ingenieur laat zich een grote, statige woning bouwen, hoewel ze oorspronkelijk een bouwlaag minder hoog was, en voorzien van een tuitgevel en dakvensters.

De verhoging van de woning in 1899, met een derde bouwlaag afgewerkt met een kroonlijst, liet de oorspronkelijke eclectische, op de neo-Vlaamserenaissance-stijl geïnspireerde bouwstijl, ietwat verloren gaan. Elementen die nog duidelijk refereren naar de fantasierijke aanpak die we van Ernest Stordiau gewoon zijn, zijn de wisselende travee-indeling en het rondbogig bovenlicht van de deur.

Sinds 1899 telt de woning vier ongelijke traveeën en drie bouwlagen, met een witgeschilderde bepleisterde lijstgevel. Segmentboogvensters met opvallende waterlijst met sluitstuk. Accent op de voordeur in brede omlijsting met opvallend bovenlicht. Boven de deur eenvoudig balkon. Schrijnwerk met gedeelde bovenlichten, vermoedelijk daterend van begin 20ste eeuw. Verbouwing van een deel van het souterrain tot garage in 1950.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1885 # 1551, 1899 # 1984, 18 # 26826, 18 # 243327.

Auteurs:  Hooft, Elise

Neoclassicistische stadswoningen (10-36) ()

Nummers 10-36. Reeks neoclassicistische enkelhuizen van drie tot vier traveeën en twee of drie bouwlagen onder mansarde-, zadel- of plat dak, uit de laatste kwart van de 19de eeuw, nummers 12-14 gedateerd 1892. Bepleisterde en beschilderde lijstgevels met sterk verspringende kroonlijsten. Imitatievoegen, panelen, driehoekige en gebogen frontons, markerende driekwartzuilen (nummers 12, 14 en 16), centrale balkons en decoratief stucwerk. Rechthoekige muuropeningen, vaak in geriemde omlijsting; nummer 18 met segmentboogvensters. Identieke nummers 12-14 en 32-34, laatstgenoemde met neo-Lodewijk XVI-decoratie.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita