Veldkruis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Veldkruis

Beschrijving

Veldkruis met traditionele opstelling aan een driesprong van oude veldwegen: zie Poppkaart Oude heer Baan, heden tussen Oudeheerweg (Sint-Lievens-Houtem) en Nieuwpoortmolen (Zottegem). Op een topografische kaart van 1870 staat reeds een kruis aangeduid op deze plaats.

Houten kruis tegen driehoekig bord met afdakje, drager van een houten kruis met dito Christusbeeld onder banderol met opschrift INRI. Getuige van de doorlopende zeer oude vering van het Heilig Kruis. Het kruis staat opgesteld in een door balken afgebakend perk voorafgegaan door een knielbank en markeert het kruispunt van veldwegen.

Auteurs: Verbeeck, Mieke