Neoclassicistisch burgerhuis

Beschrijving

Burgerhuis in neoclassicistische stijl, volgens de bouwaanvraag van 1871 samen met beide aanpalende rijwoningen opgetrokken in opdracht van Jacques Demey-Hostie, eigenaar van een kledingzaak in de Kammenstraat. De eenheidsbebouwing bestond oorspronkelijk uit drie identieke rijwoningen volgens spiegelbeeldschema, waarvan het middenpand iets hoger was opgetrokken. Dergelijk ensembles behoren tot de typebebouwing, die tijdens de jaren 1870 en 1880 op de voormalige krijgsgronden (Spaanse vesten) tot stand kwam, en het straatbeeld van de 19de-eeuwse stadsuitbreiding bepaalde. Enkel het middenpand is vrij gaaf bewaard, afgezien van de verwijdering van een balkon. Beide flankerende panden zijn meer ingrijpend aangetast, met afgezien van de verbouwde winkelpui, verwijderde balkons en stucbepleistering op nummer 1, en een toegevoegde mansarde op nummer 5.

Met een gevelbreedte van drie traveeën, telt de rijwoning drie bouwlagen onder een zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel met een door schijnvoegen belijnde pui, rust op een arduinen plint. Horizontaal geleed door waterlijsten en het klassieke hoofdgestel, legt de compositie de klemtoon op de middenas. Deze wordt gemarkeerd door rolwerksleutels en balkons op consoles, oorspronkelijk met een doorgetrokken balustrade op de bel-etage, en een gietijzeren hek op de bovenste verdieping. Verder bestaat de opstand uit regelmatige registers van rechthoekige deur- en vensteropeningen, op de bovenverdiepingen in geriemde omlijsting. De houten kroonlijst rust op uitgelengde en gekoppelde voluutconsoles. Het houten schrijnwerk van deur en vensters is bewaard, evenals de gietijzeren vensterleuningen. De plattegrond beantwoordt aan de klassieke typologie van het burgerhuis, met een zijdelingse vestibule en trappenhuis.