Modernistische villa

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Modernistische villa

Beschrijving

Moderne villa uit de jaren 1960 naar ontwerp van architect Hubert Verhaeghe (Knokke) waarschijnlijk gebouwd in opdracht van de familie Derscheid gelegen in een grote beboomde tuin. Het perceel waarop de villa staat behoorde tot het kasteelpark van het kasteel Ter Meeren, en is gelegen ten noordoosten tegen dit park. De tuin is toegankelijk via de J.M. Derscheidlaan en de Mechelsesteenweg.

Ruime villa met Amerikaanse invloeden van één bouwlaag onder platte daken. De keuze van de gevelmaterialen werd bepaald door een al bestaande "chalet" ten oosten van de villa, namelijk witte natuursteen en ruwe leistenen. De woning zelf is opgebouwd uit gewapend beton. Kenmerkend zijn ook de verjongende schouwen uit leistenen afgedekt met een vlindervormige plaat. Samen met de gebruikte materialen is vooral de wisselwerking tussen het interieur en het exterieur bepalend. Deze wisselwerking werd vooral bepaald door het gebruik van gevelhoge muuropeningen met zicht op de tot vijver verbrede Sterrebeek en de omliggende beboomde tuin. Om de woning te betreden moet men eerst door een pergola en een wintertuin.

De villa is volgens het plan gepubliceerd in "La Maison" zuidelijk georiënteerd met de leefruimtes op het zuidoosten en twee bureaus en de slaapvertrekken ten zuidwesten. De bureaus en leefruimtes hebben een uitzicht over de Sterrebeek en de tuin. Ten noorden liggen de ontvangstruimtes (pergola en wintertuin), een speelkamer en dienstruimtes zoals garages en een vestiaire. Tussen de noordelijke en zuidelijke ruimtes bevindt zich een lange hal met schilderijen verlicht door lichtkoepels. Een tweede nachthal bevindt zich ten westen en verbindt de slaapvertrekken en bureaus. De leefruimtes geven uit op een terras dat via trappen uitgeeft op de tot vijver verbrede Sterrebeek.

Volgens het artikel in "La Maison" zijn de muren in het interieur opgebouwd met zichtbare materialen (voornamelijk in de hal, de living en de speelkamer): natuursteen bij de haard, verschillende muren zijn bekleed met houten panelen (deels voor de akoestiek) en sommige muren van de speelkamer, de gangen en garage zijn bekleed met baksteen die contrasteren met de witgepleisterde muren ertegenover. De plafonds werden bekleed met planken (ook voor de akoestiek). In de hal, badkamer, keuken en eetkamer liggen zwarte tegelvloeren, in de rest van de ruimtes ligt tapijt.

In de zithoek bevindt zich een haard met tegen de oostelijke muur een inbouwkast die een televisie, bar en stereo-installatie bevat en de noordelijke muur naast de haard bevat een ingebouwd aquarium. Voor het raam van de eetkamer is een vitrine uit glas gebouwd.

• PECHERE R. 1967: Villa à Sterrebeek. Architecte: Hubert Verhaeghe, La Maison 23, 6, 194-197.

Auteurs: Verwinnen, Katrien