Oorlogsmonument

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Oorlogsmonument

• is aangeduid als beschermd monument Oorlogsmonument

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Sint-Martinuskerk met omgeving

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Martinuskerk met omgeving

Beschrijving

Het monument voor de gesneuvelden werd opgericht in 1925 naar ontwerp van de architecten Robert en Fritz Van Averbeke en beeldhouwer Floris de Cuijper en bevindt zich op het plein voor de Sint-Martinuskerk in het centrum van de gemeente.

Het monument bestaat uit een reliëfplaat op een rechthoekige, hardstenen drager op een sokkel van twee treden, de zijkanten beëindigd door geprofileerde hoekige en verspringende pseudopijlers onderaan uitlopend op lage, gebogen zijstukken. Het reliëf stelt een engel voor die een erekrans aanreikt aan een gevallen soldaat en een palm aan een dode weggevoerde. Op de achtergrond ziet men een gebroken wiel naast een hek mogelijk als symbolen van teleurstelling en beperking en bovenaan links een kruisbeeld in een stralenkrans als symbool van de heropstanding.

Op de achterzijde met bovenaan de jaartallen 1914 - 1918 en het opschrift "DE GEMEENTE DUFFEL AAN HARE HELDEN", staan de namen van de slachtoffers: gesneuvelden en overleden weggevoerden. Op de zijkant werd later een plaat aangebracht met de namen van de Duffelaars die stierven in de concentratiekampen.

Bron: Onroerend Erfgoed, digitaal beschermingsdossier 4.001/12009/102.1, Oorlogsmonument Duffel
Auteurs: Steyaert, Rita