erfgoedobject

Oorlogsmonument naar ontwerp van Ernest Wijnants

bouwkundig element
ID
216042
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/216042

Juridische gevolgen

Beschrijving

Dit oorlogsgedenkteken voor de gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog werd in 1924 gerealiseerd. Het gedenkteken werd verplaatst naar aanleiding van de herinrichting van het Sint-Romboutskerkhof.

Historiek

Monument van 1924 naar ontwerp van de Mechelse beeldhouwer Ernest Wijnants (1878-1964). Het gedenkteken werd 12 juli 1924 plechtig ingehuldigd op de Hendrik Speecqvest.

In 1964 werd het verplaatst naar het Sint-Romboutskerkhof. Het beeld werd gerestaureerd in 2004 en wegens heraanleg van het plein nogmaals verplaatst naar de huidige locatie aan de zuidzijde van de Sint-Romboutskathedraal.

Beschrijving

Driehoekig afgesloten gedenkmuur van hardsteen met namen van slachtoffers uit beide wereldoorlogen. Op de uitspringende sokkel staan twee bronzen beelden: links een vrouwenfiguur met palmtak en laurierkrans, rechts een soldaat met geweer, zijn helm ligt aan zijn linkervoet.

  • Gegevens verstrekt door de dienst monumentenzorg van de stad Mechelen.
  • Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen, dl. 9n, Gent, 1984, p. 434.

Bron: Beschermingsdossier 4.001_10000_2531.1, Heldenmonument op de begraafplaats in Mechelen, Ziekebeemdenstraat zn (S.n., s.d., digitaal dossier)
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Grote Markt en omgeving

  • Is deel van
    Sint-Romboutskerkhof


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Oorlogsmonument naar ontwerp van Ernest Wijnants [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/216042 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.