Als monument beschermd oorlogsmonument bestaande uit twee bronzen beelden, een soldaat en een vrouw met krans en palmtak, attributen van de overwinning, voor een tombe van blauwe hardsteen en op een sokkel van blauwe hardsteen.
Vergulde inscriptie "Salus Patriae Suprema Lex" en de namen van gesneuvelden. Het monument naar ontwerp van Ernest Wijnants werd ingehuldigd in 1924.
Auteurs: Cappuyns, Toon
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Cappuyns T. 2013: Oorlogsmonument naar ontwerp van Ernest Wijnants [online], https://id.erfgoed.net/teksten/152629 (geraadpleegd op ).
Dit oorlogsgedenkteken voor de gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog werd in 1924 gerealiseerd. Het gedenkteken werd verplaatst naar aanleiding van de herinrichting van het Sint-Romboutskerkhof.
Monument van 1924 naar ontwerp van de Mechelse beeldhouwer Ernest Wijnants (1878-1964). Het gedenkteken werd 12 juli 1924 plechtig ingehuldigd op de Hendrik Speecqvest.
In 1964 werd het verplaatst naar het Sint-Romboutskerkhof. Het beeld werd gerestaureerd in 2004 en wegens heraanleg van het plein nogmaals verplaatst naar de huidige locatie aan de zuidzijde van de Sint-Romboutskathedraal.
Driehoekig afgesloten gedenkmuur van hardsteen met namen van slachtoffers uit beide wereldoorlogen. Op de uitspringende sokkel staan twee bronzen beelden: links een vrouwenfiguur met palmtak en laurierkrans, rechts een soldaat met geweer, zijn helm ligt aan zijn linkervoet.
Bron: Beschermingsdossier 4.001_10000_2531.1, Heldenmonument op de begraafplaats in Mechelen, Ziekebeemdenstraat zn (S.n., s.d., digitaal dossier)
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: S.N. 2013: Oorlogsmonument naar ontwerp van Ernest Wijnants [online], https://id.erfgoed.net/teksten/166142 (geraadpleegd op ).