Teksten van Monument van de weggevoerden

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/216044

Monument voor de weggevoerden ()

Oorlogsmonument van 1921 ter herdenking van de wegvoering van zogenaamd werkonwilligen tijdens de Eerste Wereldoorlog, bestaande uit een bronzen mannenfiguur tegen een kruis, van de hand van de Mechelse beeldhouwer Jef Van Goolen, op een arduinen sokkel, met inscriptie "Ter herinnering aan de slachtoffers der Duitsche Kultuur". Het bronswerk bevat een signatuur "fonderie Nationale de bronzes, J. Petermann Sint-Gillis".


Auteurs:  Cappuyns, Toon
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Monument van de weggevoerden [online], https://id.erfgoed.net/teksten/152631 (geraadpleegd op ).


Monument van de weggevoerden ()

Het monument voor de weggevoerden werd in 1921 gerealiseerd door J. Van Goolen.

Historiek

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werden vanuit het toenmalige goederenstation Nekkerspoel de zogenaamde werkonwillige arbeiders naar Duitsland gevoerd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden van hieruit duizenden joden gedeporteerd.

Het beeld ter herdenking van de Mechelse slachtoffers der Duitsche kultuur werd ingehuldigd op 18 september 1921. Het is een werk van beeldhouwer Jef Van Goolen (Mechelen 1885–1944). Joseph-Gérard Van Goolen volgde lessen aan de Mechelse academie bij schilder Jan Rosier (1858-1931). Van 1908 tot 1911 vervolgde hij zijn opleiding aan de Brusselse academie bij de beeldhouwers Victor Rousseau (1865 – 1954) en Paul Dubois (1859 – 1938). In 1913 kreeg hij een studiebeurs waarmee hij naar Italië en Parijs reisde. In 1920 behaalde hij de Eerste prijs van Rome voor beeldhouwkunst. Zijn werk bestaat uit portretbustes, religieuze beelden en naaktfiguren. Hij ontwierp ook decoratief beeldhouwwerk voor architecten en nam deel aan diverse tentoonstellingen.

Beschrijving

Het beeld staat op het Ontvoeringsplein nabij het spoorwegstation van Nekkerspoel.

Het betreft een bronzen mannenfiguur met lendendoek, gebogen hoofd en gebalde vuisten tegen een kruis. Op de eenvoudige hardstenen sokkel met laurierkrans staan namen en opschriften onder andere jaartallen en aan de voorzijde “TER/ HERINNERING/ VAN DE/ SLACHTOFFERS/ DER/ DUITSCHE KULTUUR”.

  • Gegevens verstrekt door de dienst monumentenzorg van de stad Mechelen
  • S.N., Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen, deel 13n2, 96.

Bron: Beschermingsdossier 4.001_10000_2531.1, Heldenmonument op de begraafplaats in Mechelen, Ziekebeemdenstraat zn (S.n., s.d., digitaal dossier)
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Monument van de weggevoerden [online], https://id.erfgoed.net/teksten/166146 (geraadpleegd op ).