erfgoedobject

Oorlogsmonument Aartselaar

bouwkundig element
ID
216057
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/216057

Juridische gevolgen

Beschrijving

Het monument voor de gesneuvelden van beide wereldoorlogen werd op 5 september 1948 ingehuldigd op de net geopende nieuwe begraafplaats. Zoals aangegeven op de gedenkplaat aan de achterzijde is het ontwerp van Harry Verstraelen en werd het uitgevoerd door aannemer Leon Corremans.

Tussen twee sokkels van gesmoorde baksteen is een centrale hardstenen gedenksteen geplaatst, uitgewerkt in de vorm van een altaar, waarin de namen van de gesneuvelde militairen en burgerlijke slachtoffers zijn aangebracht. De flankerende bakstenen sokkels dragen een hardstenen plaat met inscripties "Hulde/ aan hen/ die vielen/ voor vorst-volk/ en/ vaderland/ die geeft/ zijn bloed/ voor 't recht/ heeft recht/ op 't hoogste/ goed" (links) en "Omdat zij/ recht hebben/ op leven/ en gij niet/ geroepen/ waart/ hun lot/ te delen/ weet dan/ ten minste/ hen/ te gedenken/ in uw/gebeden" (rechts). Het geheel is omgeven door een haag en geplaatst op een sokkel met hardstenen plint. In het voorgelegen bloemenperk bevindt zich centraal een hardstenen plaat met kruis.

Aan de binnenzijde van de linkse sokkel, is de marmeren gedenkplaat voor de gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog aangebracht, te oordelen aan de inscriptie afkomstig uit de parochiekerk: "De parochianen van Aertselaer/ aan hunne dappere helden". Ze is verder voorzien van het gemeentewapen (boven), de namen van de gesneuvelden (midden), en de inscriptie "blyft ons eeuwig gedenken" (onder). Onderaan is de signatuur "P. De Cuyper Niel" aangebracht.

  • Inlichtingen verkregen van René Beyst (heemkundige kring Aartselaar), op 26 november 2013.

Auteurs: Van Severen, Elke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Oorlogsmonument Aartselaar [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/216057 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.