Vrije basisschool

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Vrije basisschool

Beschrijving

Vrije school met klooster gelegen in het centrum van het dorp aan de Kerkdries. Het klooster is een rest van een oudere hoeve, de schoolgebouwen dateren uit de 20ste eeuw.

Historiek

Vrije school voor meisjes opgericht op de site van een oudere gesloten hoeve, pachthof Crikx, die eind 19de eeuw gedeeltelijk gesloopt werd. Volgens de literatuur vestigden de zusters ursulinen zich hier in 1890. Voortgaande op de verwijzende leggers bij de mutatieschetsen in het kadaster werd de hoeve eind 19de eeuw geërfd door Maria Crickx, kloosterlinge uit Zaventem en haar zus. Aansluitend zouden de zusters hier een school oprichten. Tussen 1907 en 1944 waren de zusters uit Waterloo hier actief en later de zusters van het Heilig Hart van Maria uit 's Gravenwezel.

In 1912 werd op het kadaster de vergroting met nieuwe klaslokalen geregistreerd. De klaslokalen werden in de jaren 1950 totaal afgebroken en er werd een feestzaal gebouwd (Kerkdries nummer 16). De haakse vleugel op het kloostergebouw verdween toen waardoor de Kerkdries een open plein werd tot aan de J.M. Derscheidlaan. Ook de rechtse traveeën van de kloostervleugel werden aangepast (nu één bouwlaag in plaats van twee bouwlagen). De binnenplaats van de school werd tot dan aan de Kerkdries afgesloten door een hoog ijzeren hekken (zie oude foto circa 1910).

De huidige schoolvleugel op Kerkdries nummer 22 aan de J.M. Derscheidlaan werd in de jaren 1930 gebouwd, eind jaren 1939 verhoogd en in de jaren 1950 vergroot. Deze vleugel is deels opgebouwd uit zandsteen. De vleugel wordt van de straat afgesloten door een ommuring en ijzeren hekken tussen zandstenen pijlers, ook uit de jaren 1930. De andere schoolgebouwen zijn van recentere datum.

Beschrijving

Het klooster is de enige vleugel die rest van de voormalige hoeve, zij het in sterk gewijzigde vorm. Verankerd gebouw, schuin ingeplant ten opzichte van de straat, bestaande uit twee achter elkaar gekoppelde volumes, aan de voorzijde van twee bouwlagen en vijf traveeën onder complexe zadeldaken. Rechts uitbouw van één bouwlaag en twee traveeën onder schilddak (in oorsprong ook twee bouwlagen – zie oude foto's). Bepleisterde lijstgevel met schijnvoegen en kroonlijst afgewerkt met een uitgewerkt windbord. Rechthoekige muuropeningen met hardstenen lekdrempels en een rechthoekige deur in een vlakke hardstenen omlijsting; vernieuwd schrijnwerk. Inkom met puntgevel met bovenaan nis met beeld van Sint-Jozef.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Zaventem, afdeling IV (Sterrebeek), 1883/4, 1889/2, 1912/9, 1956/30 en 1957/28.
  • VANNOPPEN H. & SOMMEREYS-PARENT L. 1978: De geschiedenis van Sterrebeek, het kastelendorp, Tielt, 222-224, 693-696 en 699-716.

Auteurs: Verwinnen, Katrien

Aanvullende informatie

Het kloostergebouw, restant van de voormalige hoeve aan de Kerkdries (voorheen nummer 18), werd gesloopt. Het achterliggend schoolgebouw heeft niet voldoende erfgoedwaarde op zich.

• Informatie verkregen van de gemeente (maart 2019).