erfgoedobject

Herenhuis eclectische stijl

bouwkundig element
ID
21606
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/21606

Juridische gevolgen

Beschrijving

Alleenstaand herenhuis in eclectische stijl met neobarokke elementen, gedateerd 1902 in een gevelsteen. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (leien), met vorstkam en opvallende schoorstenen. Bakstenen gebouw met verwerking van kalk- en mergelsteen, op een licht verhoogde begane grond. Horizontaliserende decoratie door middel van mergelstenen banden en kalkstenen lijsten; hoekpilasters en middenrisaliet, afgewerkt met mergelstenen banden. Rechthoekige beluikte vensters op de eerste bouwlaag, licht getoogde op de tweede, voorzien van een smalle druiplijst en siersluitsteen. Rechthoekige deur met kalkstenen latei en tussendorpel. Twee dakkapellen en een dakvenster boven het middenrisaliet, met gebogen fronton en geflankeerd door voluten, geplaatst tussen een gebroken fronton.

Flankerende bijgebouwen van één travee en één bouwlaag onder afgesnuite bedaking.


Bron: SCHLUSMANS F. met medewerking van GYSELINCK J., LINTERS A., WISSELS R., BUYLE M. & DE GRAEVE M.-C. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6n1 (A-Ha), Brussel - Gent.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Herenhuis eclectische stijl [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/21606 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.