• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Burgerhuis uit begin 20ste eeuw achterin gelegen ten opzichte van de straat met rechts een losstaand dienstgebouw (nummer 257). De woning ligt in een deels ommuurde voortuin met toegang via ijzeren hekken tussen bakstenen pijlers. Op het kadaster werd de woning in 1908 geregistreerd als eigendom van Pierre Grotard met een vergroting en de bouw van het bijgebouw rechts in 1911.

Het betreft een bakstenen dubbelhuis op een verhoogde begane grond van drie traveeën en twee bouwlagen onder een leien zadeldak. Voor de muurbanden en de rollagen boven de muuropeningen werd gebruik gemaakt van witgeglazuurde baksteen als decoratieve accenten. Het centrale risaliet is bekroond met een dakvenster en toegankelijk via een hardstenen steektrap. De muuropeningen zijn getoogd en voorzien van vernieuwd schrijnwerk, uitgezonderd de dubbele deur. Het balkon boven de toegangsdeur werd ook vernieuwd. Rechts recente aanbouw.

Op de rechterzijde tegen de perceelgrens staat een bijgebouw (knechtenwoning?), met aansluitend stalling/opslag nu verbouwd tot garage. Het gaat om een eenvoudig verankerd bakstenen gebouw van vier traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak (nok loodrecht op de straat); getoogde muuropeningen.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Zaventem, afdeling IV (Sterrebeek), 1908/8 en 1911/9.

Auteurs: Verwinnen, Katrien