Oorlogsmonument Brasschaat

Beschrijving

Oorlogsmonument voor de gesneuvelden en slachtoffers van beide wereldoorlogen en de oorlog in Korea.

Historiek

Monument opgericht in 1924. Het werd ontworpen door architect Eugéne Geefs (1854 – 1925) en beeldhouwer Georges Collard (1881-1961), de beeldengroep werd uitgevoerd door bronsgieter E. Scholliers van Hemiksem. Uit archiefstukken blijkt dat het ontwerp enkele malen gewijzigd werd.

In een ongedateerde brief van de ontwerpers wordt het monument als volgt omschreven: "Le monument se compose d’un soubassement audessus duquel s’élève un obélisque rappelant la masse d’un beffroi, emblème de l’esprit de liberté qui a toujours animé le peuple belge. Au pied se trouve un groupe représentant un combattant blessé secouru par une religieuse, soit d’un côté l’homme versant son sang pour la défense de la patrie et de l’autre le dévouement de la femme prodiguant au blessé ses soins maternels et les paroles de consolation de la religion. Sur la face principale figurent en médaillon les portraits du Roi et la Reine qui ont donné l’exemple de toutes les vertus patriotiques; en dessous la dédicace Brasschaet à ses héros, 1914-1918…. il sera exécuté en pierre d’Euville marbrière; le médaillon en marbre statuaire, le groupe en bronze, les insciptions en relief et dorées. Eug. Geefs, archiecte, Georges Collard, statuaire."

Georges Collard (Antwerpen 1881 – Brasschaat 1961), broer van dierenbeeldhouwer Charles Collard, was een realistisch beeldhouwer van borstbeelden, dieren en figuren. Hij studeerde aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten en aan het Koninklijk Instituut voor Schone Kunsten te Antwerpen. Hij was onder meer leerling van Thomas Vinçotte.

Eugéne Geefs (Antwerpen 1854 – 1925) was zoon en broer van respectievelijk de beeldhouwers Jozef en Gustave Georges Geefs. Hij was een leerling van J. Schadde die hij assisteerde bij de bouw van het Tolhuis te Antwerpen. Hij werkte ook mee aan "Oud Antwerpen" voor de wereldtentoonstelling van 1894 in dezelfde stad. Hij ontwierp diverse woningen in Antwerpen en Berchem, onder andere op Zurenborg, het kasteel Klaverblad in Wilrijk en samen met zijn broer het praalgraf van Leopold De Wael (1894), nu op de begraafplaats Schoonselhof. Als leraar aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten had hij onder zijn leerlingen de latere provinciale architect Jules Taeymans (1872-1944) en kunstschilder/architect Flor Van Reeth (1884-1975), een van de oprichters van de Pelgrimbeweging.

Beschrijving

Gedenkteken bestaande uit zandstenen, afgeknotte obelisk met hardstenen dekplaat en vooraan een bronzen beeldengroep.

De obelisk wordt afgesloten met een fries van bladerkransen, daaronder aan de voorzijde een medaillon met de beeltenis van koning Albert I en koningin Elisabeth en het opschrift "BRASSCHAAT/ AAN ZIJN/ HELDEN/ * * */ 1914-1918/ 1940-1944/ / DR J. ROOSENS/BURGEMEESTER 31.031944". Op de andere zijden staan de namen van de slachtoffers van beide wereldoorlogen: gesneuvelden, politieke gevangenen, weerstanders en ontvoerde arbeiders, op de sokkel is later ook een gedenkplaat aangebracht met de namen van twee gesneuvelden in Korea (1950-1953). De beeldengroep bestaat uit een liggende, gewonde soldaat die ondersteund wordt door een geknielde religieuze.

• Gegevens en fotomateriaal verstrekt door de gemeente Brasschaat.
  • Provinciaal Archief Antwerpen, 3184/Verzameling Eerste Wereldoorlog/Oprichting gedenktekens in de verschillende gemeentes van de provincie, dossier 367.
  • Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen, deel 3na, p. 58, 347 en deel 3nd, p. 108, 161, 175, 400 en 414.

Bron: Beschermingsdossier 4.001/10000/2530.1, Oorlogsmonumenten in de provincie Antwerpen (digitaal dossier)
Auteurs: Steyaert, Rita