erfgoedobject

Interbellum villa

bouwkundig element
ID
216083
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/216083

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Interbellum villa
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Interbellum villa
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Boven het straatniveau gelegen villa met cottage reminiscenties uit het interbellum, kadastraal geregistreerd in 1929 als eigendom van Joannes Streulens (of Struelens) – Cludts, biersteker. De villa werd gebouwd op een perceel waarop ook twee serres stonden in de jaren 1920. Deze serres vond men verspreid over de gemeente vanaf de jaren 1920, toen men zich ging toeleggen op de druiventeelt (zie gemeente-inleiding).

De onderkelderde villa heeft een karakteristieke volumewerking en telt twee traveeën en twee bouwlagen onder een complex mansardedak en een breukstenen onderbouw. Voor de decoratieve accenten werd er gebruik gemaakt van de wisselwerking van bakstenen vlakken met wit gepleisterde omlijstingen. De rechthoekige muuropeningen hebben afgeschuinde bovenhoeken en nieuw schrijnwerk. Ook de zijgevel werd decoratief uitgewerkt door de afwisseling van baksteen met gepleisterde en geschilderde gevelvlakken. De inkom is overluifeld en er is een driezijdige erker uitlopend op een balkon. Achterbouw in dezelfde stijl.

  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Zaventem, afdeling IV (Sterrebeek), 1929/9.

Auteurs: Verwinnen, Katrien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Interbellum villa [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/216083 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.