erfgoedobject

Levensdroom, beeld van Rik Poot

bouwkundig element
ID: 216085   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/216085

Juridische gevolgen

Beschrijving

Het beeld Levensdroom van de hand van Rik Poot staat opgesteld in een groenperk op de hoek van de Kouterlaan en de Werkmansstraat, dat deel uitmaakt van het Woon- en Zorgcentrum Isidoor Trappeniers (nummer 1), waarvan de oostvleugel dateert uit de periode 1971-1976 naar ontwerp van architect L. Willox en W. Humbeek.

Rik Poot (1924-2006) werd geboren in de arbeiderswijk Far West in het naburige Vilvoorde. Als kind raakte hij enorm geboeid door het ambachtelijke werk van zijn vader, die bronsgieter was en grafornamenten maakte. Hij groeide uit tot een belangrijke Vlaamse beeldende kunstenaar die zich vooral toelegde op bronzen sculpturen en assemblages in metaal. De meeste van zijn werken zijn opgesteld in de openbare ruimte.

Levensdroom vertoont een levenslustige jonge vrouw, opgesteld te midden van een waterbekken; ze zou refereren aan de in de herinnering levende dromen van bejaarden.

  • LAUWERS J. 1979: Zaventem: zijn watermolens, zijn Sint-Martinus, zijn luchthaven, Tielt, 313.

Bron     : -
Auteurs :  Kennes, Hilde
Datum  : 2014

Aanvullende informatie

Na telefonisch contact van 20 februari 2018 met het Woon- en Zorgcentrum Isidoor Trappeniers vernomen dat het beeld van Rik Poot werd verplaatst, het bevindt zich nu binnen in het gebouw.


Auteurs : De Schaepmeester, Brigitte


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Levensdroom, beeld van Rik Poot [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/216085 (Geraadpleegd op 17-07-2019)