Oorlogsmonument

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Vlaams-Brabant
Gemeente Zaventem
Deelgemeente Zaventem
Straat Hector Henneaulaan
Locatie Hector Henneaulaan zonder nummer, Zaventem (Vlaams-Brabant)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Herinventarisatie Zaventem (geografische herinventarisatie: 15-04-2013 - 30-06-2014).
Links

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Oorlogsmonument

Deze vaststelling is geldig sinds 28-11-2014.

Beknopte karakterisering

Typologieoorlogsmonumenten
Dateringinterbellum
Tags Eerste Wereldoorlog, Tweede Wereldoorlog

Beschrijving

Monument voor de gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog, in 1921 of 1922 opgericht op het Heldenplein. Om verkeerstechnische redenen werd het monument op 24 juni 1976 overgebracht naar de huidige plaats aan het begin van de Stationsstraat, tegenover het gemeentelijk park.

Het beeld is een realisatie van War Van Asten van 1921 (Brussel), zie inscriptie rechts onderaan op de sokkel, en is ingeplant op een grasperkje afgezet met hardsteen. War Van Asten (Arendonk 1888-Elsene 1958) was blijkbaar ook de ontwerper van een aantal monumenten in De Westhoek.

Het monument toont een Belgische soldaat in de traditionele uitrusting van de Eerste Wereldoorlog; hij staat op wacht op een sokkel waarop een wapenschild is afgebeeld met een eikentak links en een lauriertak rechts; onderaan het opschrift 'Aan onze Helden'; links en rechts van de soldaat zijn er twee leeuwenkoppen, elk als bekroning van een pijler met vermelding van de gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog. Voor het standbeeld ligt een hellende plaat met vermelding van de gesneuvelden van de Tweede Wereldoorlog.

Bron: -

Auteurs: Kennes, Hilde

Datum tekst: 2014

Relaties

maakt deel uit van Hector Henneaulaan

Hector Henneaulaan (Zaventem)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.