Winkelhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Winkelhuis

Beschrijving

Half vrijstaand winkelhuis, voorheen "knopenzaak", van drie traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak met dakkapellen (kunstleien), in eclectische stijl van circa 1926.

Bakstenen lijstgevel op arduinen plint, verlevendigd met geglazuurd blauwe baksteen en arduin. Begane grond met houten winkelpui uit bouwperiode, met afgerond uitstalraam en deur, gevat in klassiek entablement; daarnaast segmentboogpoort met versierde booglijst. Bovenverdieping, met omlijste segmentboogvensters in spaarveld, gemarkeerd door muurbanden en tandlijst.

• Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Sint-Amands, schetsen, 1926/2.

Auteurs: Plomteux, Greet; De Sadeleer, Sibylle

Aanvullende informatie

In 1995, kort na de opname van het winkelhuis in de inventaris, werd het voormalige winkelhuis verbouwd tot woonhuis.

Daarbij werd het dak vernieuwd: de leien werden vervangen door mechanische dakpannen, de dakkapellen door dakvlakvensters. Op de begane grond werd de houten winkelpui verwijderd en vervangen door een nieuwe etalage en winkeldeur in een eenvoudiger, rechtlijniger vormgeving. Raam, deur en uitstalraam met afgeronde hoek zijn daarbij verdwenen.

• Informatie verkregen door de eigenaar, 2018.