Dumontgedenkteken en plattegrond voormalige kerk

André Dumontgedenkteken door Harry Elstrom, 1951.

Grondplannen der vroegere kerk in veelkleurige stenen op het plein, voor de huidige kerk; vijf kerken in negen opeenvolgende bouwperioden gebouwd; grondplannen aangelegd na de opgravingen onder leiding van Professor J. Mertens in 1956. Oudste bouwsel: houten kapel opklimmend tot de 8ste tot 9de eeuw; preromaanse zaalkerk van circa 1000; romaanse toren circa 1150 en driebeukige kerk circa 1175; toevoeging van gotisch koor circa 1250, interieurveranderingen en zuidportaal circa 1300, toren van 1437; nieuwe driebeukige gotische kerk circa 1635; laatste kerk van 1858, verwoest in 1944.

• REMANS A., Op het Kerkplein te Genk, in Tijdspiegel, VII, 1962, 3, p. 68-69.

Auteurs :  Schlusmans, Frieda