Oorlogsmonument Gierle

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Oorlogsmonument Gierle

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Gierle

Beschrijving

Bij de kerk op een grasperk gelegen oorlogsmonument, uitgewerkt als grafmonument en met eenvoudig hardstenen kruis waarop vermeld "1914-1918". Op de sokkel zijn palmtakken (?) en een soldatenhelm uitgewerkt; vooraan is een gedenksteen aangebracht voor Alwin Vendelmans, oorlogsvrijwilliger en erevoorzitter van de oud-strijders van Gierle, die in 1936 overleed. Op de hardstenen wand zijn de namen van de gesneuvelden gebeiteld, eertijds zwart opgeschilderd, heden zijn de inscripties echter sterk verweerd. Volgens de op de sokkel aangebrachte signatuur werd het uitgevoerd door L. Cordemans. Het monument is geflankeerd door graven van de gesneuvelden, met eenvoudig houten kruis.

Auteurs: Van Severen, Elke