erfgoedobject

Parochiekerk Sint-Martinus

bouwkundig element
ID
21611
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/21611

Juridische gevolgen

Beschrijving

Groots opgevatte, doch vrij traditionele kruisbasiliek, gebouwd in 1952 - 1954 naar ontwerp van architect M. De Paepe.

De plattegrond beschrijft een vierkante toren, ten oosten van de voorgevel, een driebeukig schip van vijf traveeën, een transept met zijportalen en een koor met vijfzijdige sluiting. Gedrukte, massieve volumes van baksteen onder zadeldaken. Smalle, gekoppelde spitsboogvensters. Hoge toren met vier versnijdingen onder tentdak, sterk verticaliserend in tegenstelling tot de andere delen. Overwelving door middel van een bakstenen spitstongewelf op dito pijlers.

De voornaamste kenmerken van het gebouw zijn de kolossale afmetingen: 60 meter lang en 25 meter breed, met een spanwijdte van 34 meter over de middenbeuk.


Bron: SCHLUSMANS F. met medewerking van GYSELINCK J., LINTERS A., WISSELS R., BUYLE M. & DE GRAEVE M.-C. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6n1 (A-Ha), Brussel - Gent.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Parochiekerk Sint-Martinus [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/21611 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.