erfgoedobject

Parochiekerk Sint-Martinus

bouwkundig element
ID: 21611   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/21611

Juridische gevolgen

Beschrijving

Groots opgevatte, doch vrij traditionele kruisbasiliek, gebouwd in 1952 - 1954 naar ontwerp van architect M. De Paepe.

De plattegrond beschrijft een vierkante toren, ten oosten van de voorgevel, een driebeukig schip van vijf traveeën, een transept met zijportalen en een koor met vijfzijdige sluiting. Gedrukte, massieve volumes van baksteen onder zadeldaken. Smalle, gekoppelde spitsboogvensters. Hoge toren met vier versnijdingen onder tentdak, sterk verticaliserend in tegenstelling tot de andere delen. Overwelving door middel van een bakstenen spitstongewelf op dito pijlers.

De voornaamste kenmerken van het gebouw zijn de kolossale afmetingen: 60 meter lang en 25 meter breed, met een spanwijdte van 34 meter over de middenbeuk.


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 1981


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Parochiekerk Sint-Martinus [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/21611 (Geraadpleegd op 20-10-2020)