Oorlogsmonument voor de politie

Beschrijving

Het volledig in blauwe hardsteen uitgevoerde oorlogsmonument voor de in beide wereldoorlogen gesneuvelde politieambtenaren, werd op 4 januari 1952 aan de stad geschonken door "De Dag der Politie". Het is centraal gelegen op het plein dat begrensd wordt door Pol De Montstraat, Alfred Coolsstraat, Volhardingstraat en Edgard Casteleinstraat. Zoals aangegeven door inscripties op de ruime sokkel is het ontworpen door Willy Kreitz en uitgevoerd door Clément Jonckheer fils, die samen ook betrokken waren bij de realisatie van het oorlogsmonument op de begraafplaats van Merksem. Een trappenpartij, bovenaan met vermelding "De bevolking aan hare gevallen politiebedienden", leidt naar het platform met vier monumentale naakte mannenfiguren, getooid met zwaard en helm.

• S.n. 1960: Antwerpen 1860-1960, Antwerpen, 91.

Auteurs :  Van Severen, Elke