erfgoedobject

Oorlogsmonument ontworpen door Frans Jochems

bouwkundig element
ID
216125
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/216125

Juridische gevolgen

Beschrijving

Ten noorden van het Sterckxhof, aan de Hooftvunderlei is het uit 1924 daterende witstenen monument voor de gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog en de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog gelegen, van de hand van Frans Jochems (° Antwerpen 16 april 1880 - † 31 januari 1949).

Het monument is een witstenen gedenkteken samengesteld uit een rechthoekige basisplaat, een hoge rechthoekige sokkel en twee beeldengroepen. Bovenaan ligt een gesneuvelde soldaat in de armen van treurende medestrijders en onderaan rechts zijn een gesluierde, zittende en omhoog kijkende vrouw en een meisje met bloemen in hun handen uitgewerkt. Zij symboliseren het leed van de nabestaanden.

De beeldengroep is geplaatst op een hoge sokkel met inscriptie "DE BEVOLKING VAN DEURNE/ AAN HARE/ GESNEUVELDEN/ 1914 1918/ 1940 1945", voorafgegaan door het wapenschild van Deurne.

Later is links een vrijstaande gedenksteen toegevoegd met opschrift "EN HARE/ SLACHTOFFERS/ VAN DE/ NAZITERREUR". De overige zijden van de sokkel zijn voorzien van de namen van gesneuvelden. Achteraan onder de beeldengroep gesigneerd "F. JOCHEMS".

  • Onroerend Erfgoed, digitaal beschermingsdossier 4.001/10000/2533.1, Oorlogsmonumenten in de provincie Antwerpen, stad Antwerpen en fusiegemeenten (R. Steyaert, 2012).

Auteurs: Steyaert, Rita
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Oorlogsmonument ontworpen door Frans Jochems [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/216125 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.