Heldenmonument begraafplaats Merksem

Beschrijving

Heldenmonument opgericht ter nagedachtenis van de gesneuvelde soldaten en zeelieden van beide oorlogen, de gefusilleerden van de elektriciteitscentrale De Schelde, en de overleden politieke gevangenen en weerstanders. Het ontwerp van Max Winders werd plechtig ingehuldigd op 7 mei 1950.

Een besloten pad leidt naar een halfcirkelvormige, opengewerkte hardstenen galerij, uitgevoerd door Cl. Jonckheer Fils. Centraal in het monument staat een bronzen beeldengroep van Willy Kreitz. Aan de voet van de twee geïdealiseerde vrouwenfiguren, waarvan één met lauwerkrans in de handen, is een grafsteen gelegen met de namen van gesneuvelden. Eveneens zijn tussen de pijlers gedenkplaten aangebracht met namen van overledenen.

De kruisvormige militaire stèles die oorspronkelijk langsheen het toegangspad waren gesitueerd, zijn bij recente opfrissingswerken verwijderd.

• HORIONS L., JACOBS E., STEVENS M. E.A. 1992: Merksemse Nostalgie in Prentkaarten, Antwerpen, 189.
  • VAN SOOM L. 1989: Merksem in 1000 zichten en gezichten, Merksem, 269.