Oorlogsmonument en ereperk begraafplaats Steytelinck

Beschrijving

Centraal op begraafplaats Steytelinck bevindt zich het monumentale oorlogsmonument van Lode Eyckermans (1919-1998), ingehuldigd op 9 mei 1954. De beeldengroep van door vrouwenfiguren omarmde strijders is geplaatst op ruime cirkelvormige sokkel met arduinen plint. Tegen de achtergelegen ronde bakstenen wand is een witstenen reliëf met wapenschild van Wilrijk aangebracht, met aan de achterzijde zes bronzen gedenkplaten met de namen van gesneuvelden en overleden politieke gevangenen uit beide wereldoorlogen.

Aan weerszijden bevinden zich de ereperken voor oorlogsinvaliden en oud-strijders, in 1980 overgebracht van de oude begraafplaats aan de Jules Moretuslei, met homogene eenvoudige hardstenen grafzerken. Achteraan het perk voor oud-strijders bevindt zich het overgebrachte gedenkteken voor de gesneuvelden 1914-1918. Op de hardstenen obelisk zijn de heden sterk verweerde namen van de gesneuvelden aangebracht.

• VAN PASSEN R. 1982: Geschiedenis van Wilrijk, Wilrijk, 776.

Auteurs: Van Severen, Elke