Oorlogsmonument Boom

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Oorlogsmonument Boom

Beschrijving

Het oorlogsmonument voor de gesneuvelden van beide wereldoorlogen, aan de oostzijde van de recent heraangelegde Heldenplaats, is opgebouwd rond een centrale gesneuvelde soldaat van brons, gesigneerd 'Bruno Gerrits'. Hij is gelegen op een over de sokkel gedrapeerd vaandel en is nog voorzien van zijn krijgsuitrusting (helm en vuurwapen). Op de hoge hardstenen zuil met centraal het opschrift "Aan/ onze helden/ 1914-1918/ en/ 1940-1945", brengt een gevleugelde vrouwenfiguur in brons bloemenhulde aan de gesneuvelde soldaat. Ze balanceert daarbij op één been, waarbij de voet achteraan van de sokkel geheven is.

Het geheel is geplaatst op een voetstuk met zijvleugels, getooid met bronzen lauwerkransen en palmtakken, en aan de verschillende zijden de namen van de gesneuvelden.

Auteurs: Van Severen, Elke