Hoeve met losstaande bestanddelen

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Genk
Deelgemeente Genk
Straat Langwaterstraat
Locatie Langwaterstraat 15, Genk (Limburg)
Status Verbouwd of Gesloopt

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Genk (actualisaties: 20-09-2007 - 20-09-2007).
  • Adrescontrole Genk (adrescontroles: 08-11-2007 - 08-11-2007).
  • Inventarisatie Genk (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

Juridische gevolgen

Beschrijving

Hoeve met losstaande bestanddelen, uit de 19de eeuw. Gebouwen onder zadeldaken (Vlaamse pannen), gelegen rondom het rechthoekig erf.

Zuidwestelijke vleugel, acht traveeën onder mank dak (nok loodrecht op de straat), met volgende ordonnantie: stal van drie traveeën - woonhuis in de vier volgende traveeën, met opkamer in de zevende travee - stal in de laatste travee. Stijl- en regelwerk met witgekalkte lemen vullingen op gepikte plint met lage, bakstenen stoel. Gepikte stijlen (dertien) en wandplaatschoren: in de eerste, de derde, de vijfde, de zesde en de achtste travee. Drie vensters, twee zolderluiken en drie deuren. Aangebouwde, houten travee onder lessenaarsdak tegen de linkerzijgevel. Houten beschietingen tegen beide zijgevels.

Ten noordwesten, dwarsschuur van twee traveeën. Vakwerkbouw met gedeeltelijk lemen, gedeeltelijk bakstenen vullingen op verhoogde, bakstenen stoel. Houten beschieting der linkerzijgevel. Houten wagenhuis onder lessenaarsdak tegen de rechterzijgevel.

Waterput ten zuidoosten op het erf.

Bron: Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1981

Relaties

maakt deel uit van Genk

Genk (Limburg)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.