Oorlogsmonument Kapellen

Beschrijving

Op het recent geplaveide driehoekige pleintje ter hoogte van de Antwerpsesteenweg en Hoevensebaan, staat het op 4 juli 1926 ingehuldigde oorlogsmonument voor de gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog.

De sokkel met opschrift "1914 1918/ Hulde van Capellen/ aan zyn gevallen zonen", waaronder de namen van de gesneuvelden, is bekroond met het beeld 'Treurende moeder' van de Mechelse beeldhouwer Theo Blickx. Aan de achterzijde van de sokkel zijn de namen van de vrijwilligers aangebracht, evenals de namen van de in concentratiekampen overleden inwoners en gesneuvelden van de Tweede Wereldoorlog. Tijdens de gevechten voor de bevrijding van Kapellen werd het beeld ernstig beschadigd. Het werd nooit hersteld, als aanklacht tegen oorlogsgeweld.

Auteurs: Van Severen, Elke